Kevätaurinko houkuttelee ihmisiä heikoille jäille

Suomessa hukkuu jäihin vajoamisen seurauksena keskimäärin 15 henkilöä vuodessa. Tänä vuonna jäihin on hukkunut 8 ihmistä (31.3.2021).

Tällä hetkellä jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti. Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää.

Vuonna 2020 jäihin hukkui 28 henkilöä, mikä on eniten sitten vuoden 2014. Haastavinta aikaa jäihin hukkumisten kannalta eletään keväällä, jolloin jäihin hukkuu Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilastojen mukaan keskimäärin 7 ihmistä vuodessa (2011–2020). Kevätaurinko houkuttelee ihmisiä heikoille jäille. Suurin osa jäällä liikkujista on vailla minkäänlaista turvallisuusvarustusta.

 

Kuva: SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

 

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa. Aamulla hyvin kantanut reitti voikin jo puolilta päivin pettää jalkojen alta. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.

– Kaveri on paras turvavaruste, olitpa sitten tutulla lähijäällä tai uudella alueella. Kaveri pystyy tarvittaessa hälyttämään apua ja pelastamaan, Nieminen muistuttaa.

 

Kuva: Jääturvallisuusetiketti (Suomen Latu, Suomen Retkiluistelijat ja SUH)

 

SUH:n vuosilta 2010–2019 kokoamien ennakkotilastojen mukaan noin joka kolmas jäihin hukkunut oli vajonnut veteen moottoriajoneuvolla. Kymmenen vuoden aineisto kattaa kaikkiaan 152 jäihin hukkunutta, ja heistä joka neljäs oli kävelijä ja lähes joka viides pilkkijä tai verkkokalastaja. Loput olivat liikkeellä luistellen, hiihtäen tai esimerkiksi potkukelkalla. Jäihin hukkuneista miehiä oli noin 90 % ja he olivat pääosin yli 60-vuotiaita.

Jäällä liikkumista tulisi välttää, ellei ole täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueella. Viisas kevätveneilijä pukee pelastusliivit ja huomioi hypotermian vaarat.

 

Kuva: Jäihin hukkuneet 2010–2019. Kuva perustuu SUH:n ennakkotilastoihin.

 

Lisätietoja:

Niko Nieminen, viestintäasiantuntija | Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH),

p. 0400 469 202, niko.nieminen@suh.fi

 

Tilastoja ja materiaalia:

Jääturvallisuusetiketti
Järki jäällä -opas
Turvallisen jäällä liikkumisen muistilista
#hukkumattomuudenlupaus
Jääturvallisuus -webinaari