Tapaturma­päivä

Huolimattomuus aiheuttaa mökillä tulipaloja

 

On tärkeää, että kaikki osaavat toimia mökillä paloturvallisesti. Avun tulo hätätilanteessa voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa. Toimivat palovaroittimet, poistumisreittien tunteminen ja taito käyttää alkusammutusvälineitä ovat vapaa-ajan asunnollakin avainasemassa.

Mökillä jokaisessa huoneessa ja muussa tilassa, jossa yövytään, on hyvä olla toimiva palovaroitin. Tarkista varoittimien toiminta heti mökille tullessasi. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon kylmässä ja kosteassa. Varoittimet kannattaa testata aina, kun mökiltä on oltu muutamakin päivä pois. Niin paristot kuin niiden tyhjenemisestä varoittavat piippaus ovat saattaneet hiipua poissa ollessanne.

Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet. Sammutuspeite, käsisammutin, sankoruisku ja vaikkapa saavillinen vettä ovat oikein toimivia. On tärkeää, että kaikki osaavat käyttää välineitä.

Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen.

On tärkeää huolehtia siitä, että myös mökkivieraat tietävät, kuinka tulipalossa toimitaan. Mökin tarkka osoite, koordinaatit ja ajo-ohjeet kannattaa esille keskeiselle paikalle.

Sellaisia mökkipaloja ja -palovaaroja, jotka ovat aiheuttaneet paloautojen lähdön, on vuositasolla ollut reilut puolitoista sataa. Lisäksi merkittävä osa saunapaloista syttyy vapaa-ajan asunnon yhteydessä olevassa saunassa. Mökkipalojen määrä saattaa näyttää pieneltä verrattuna vaikkapa vuotuiseen rakennuspalojen määrään, joka on noin 5000. Kuitenkin Suomessa jonkun mökissä palaa noin joka toinen päivä. Valtaosa näistä paloista johtuu ihmisen toiminnasta, eli ne olisivat olleet ehkäistävissä.

Mökin sähkö- ja kaasulaitteet kannattaa tarkistaa säännöllisesti

Mökin sähkölaitteet ansaitsevan erityistä huomiota. Kosteus ja kylmyys saattavat aiheuttaa vahinkoja mökin sähkölaitteille. Ei ole harvinaista sekään, hiiret ovat jyrsineet johtoja. Vialliset laitteet aiheuttavat palovaaran; ne on syytä korjauttaa ne tai vaihtaa uuteen.

Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Letkun kunnon voi tarkastaa taivuttamalla letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda letku uuteen. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset pitää kiristää.

Huolellisuus ja tarkkaavaisuus tulenkäsittelyssä, ruuanlaitossa ja saunoessa ovat parasta paloturvallisuutta mökillä!