Tapaturma­päivä

Festaritapaturmat ovat usein pieniä, mutta niihinkin on hyvä varautua

Kesän tapahtumat saavat ihmisiä liikkeelle ja kaikenlaista voi sattua, kun ihmismassat ovat liikkeellä. Kesän festareilla sattuvat tapaturmat ovat useimmiten pieniä: haavaumia, ruhjeita ja lieviä palovammoja, mutta päihteet, kuumuus ja huolimattomuus lisäävät riskiä isommillekin tapaturmille. Kysyimme Punaisen Ristin festareilla työskennelleiltä vapaaehtoisilta ja Ilosaarirockin vastaavalta tuottajalta, miten festaritapaturmat näyttäytyvät heille ja miten niitä voisi ehkäistä.

Millaisia tapaturmia festareilla yleensä tapahtuu?

”Pääasiassa tapaturmat ovat pieniä haavoja tai ruhjeita: polveen on tullut naarmu kaatuessa tai nilkka on nyrjähtänyt”, kertoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis. Hänen mukaansa tyypillisiä kesäpäivän tapaturmia ovat myös auringon aiheuttamat lievät palovammat, auringonpistokset sekä nestehukka. Vastaavia huomioita on tehnyt myös Essi Terho Punaisen Ristin Kauhajoen osastosta: ”Festaritapaturmat ovat osittain riippuvaisia tapahtuman luonteesta, mutta pääsääntöisesti useimmilla festareilla tyyppivammoja ovat rakot, pienet haavat ja palovammat sekä nivelvammat.” Myös alkoholinkäyttö näkyy festareilla sattuvissa tapaturmissa. ”Alkoholi lisää riskiä kaatumisille ja haavat ja nyrjähdykset ovat yleisiä festaritapaturmia”, kommentoi ensiapukoordinaattori Katri Kauppila Punaisen Ristin Tampereen osastosta.

Festareilla sattuvat tapaturmat ovat siis hyvin samantyyppisiä kuin suomalaisten tyypillisimmät vapaa-ajalla sattuvat tapaturmat, joita ei voida luokitella koti-, työpaikka-, liikenne- tai liikuntatapaturmiksi. Tällaisia yleisimpiä tapaturmia ovat kaatumiset, kompastumiset, liukastumiset ja matalalta putoamiset Kansallisen uhritutkimuksen mukaan (THL 2017).

Ensiapupäivystäjät festareilla
Kuva: Benjamin Suomela

Festaritapaturmiin voi varautua hyvällä pakkauslistalla, syömisellä ja veden juomisella

Festareilla sattuviin tapaturmiin voi varautua monella tavalla, mutta erityisesti omalla varustautumisella. Aurinkoisena kesäpäivänä on tärkeää huolehtia nesteytyksestä ja auringolta suojautumisesta: ”Aurinkorasva ja riittävä veden juominen ja syöminen lienevät parhaimmat konstit”, Petri muistuttaa. Essin mukaan etukäteen kannattaa myös selvittää, mistä löytyy ensiapupiste ja ladata 112 Suomi -mobiilisovellus omaan puhelimeen. Katri muistuttaa maltillisesta alkoholin käytöstä.

Mitä festareille sitten kannattaisi pakata mukaan?

”Hyvät kengät auttavat, ettei tule hiertymiä tai nyrjähdyksiä”, Petri muistuttaa. Katrin mukaan kenkien olisi hyvä olla valmiiksi sisään ajetut. ”Myöskään pienestä ensiapupakkauksesta ei ole koskaan haittaa, mutta mukaan tulisi vähintään pakata omat säännöllisesti otettavat lääkkeet”, Essi kertaa.

Pakkauslistaan olisi siis hyvä kirjoittaa ainakin:

  • hyvät, sisään ajetut kengät
  • pieni ensiapupakkaus ja lääkkeet
  • lämpimät ja mukavat vaatteet
  • festaripäähine
  • vesipullo
  • aurinkorasva
  • sadetakki
  • korvatulpat
  • rakkolaastarit
  • suolaista naposteltavaa
  • varavirtalähde

Essin mukaan tärkeintä kuitenkin on pakata mukaan hyvä festarihenki: ”Rähiseminen ei kuulu festareille!”

Pidä itsestä ja kaverista huolta

Jotta festarit olisivat kaikille yhtä mieluinen kokemus ja suuremmilta tapaturmilta vältyttäisiin, on tärkeää muistaa myös kanssajuhlijoiden huomioinen. Petri nostaa esiin muiden ihmisten huomioimisen tärkeyden: ”Festareilla on paljon väkeä ja keikoilla voi olla ruuhkaa, joten itsestä ja muista kannattaa pitää huolta.” Tapaturmien ehkäisemisen kannalta on jo paljon, että noudatetaan tapahtumajärjestäjän antamia turvallisuusohjeita. ”Niitä ei ole laadittu kenenkään kiusaksi vaan yhteisen turvallisuuden edistämiseksi”, Essi muistuttaa. ”Pieniä haavereita sattuu ja tapahtuu. Huolehditaan itsestämme ja kavereista eikä jätetä ketään yksin.”

Ensiapupäivystys
Kuva: Harri Mäenpää

Päihteidenkäyttö lisää tapaturmariskiä

Kesän 2018 festareilla Punainen Risti keräsi festarijuhlijoilta vastauksia päihdekyselyyn. Siihen vastasi 472 ihmistä, joista 88 kertoi, että heille oli sattunut jokin tapaturma tai useita tapaturmia festareilla päihteiden vaikutuksen alaisena. Riski tapaturmille ja muille päihteiden ei-toivotuille vaikutuksille kasvaa päihtymisen aiheuttaman harkinta- ja arviointikyvyn heikentymisen myötä. ”Jos käytetään alkoholia, niin silloin varsinkin on syytä huolehtia että koko oma porukka on kasassa ja kunnossa. Päihtyneille on palveluita, jotka auttavat tarvittaessa”, Petri muistuttaa. Hänen mukaansa ”Ilosaarirockissa on valmiudet hoitaa hyvin monipuolisesti erilaisia henkisiä ja fyysisiä vaurioita ja apua todellakin saa pyytää”. Sama pätee myös kesän muihin festareihin ja tapahtumiin. Apua saa ja pitää pyytää, mutta ennen kaikkea tulisi muistaa, että pienillä teoilla on mahdollista ehkäistä suurempiakin tapaturmia ja ”mikäli jotain sattuu niin rohkeasti mennä ensiavun päivystyspisteelle!”, Katri kiteyttää.

Lisätietoa:

Ilosaarirock järjestetään 12.-14.7.2019 Joensuussa.

Punainen Risti on mukana kesän festareilla ja muissa isommissa ja pienemmissä kesätapahtumissa. Punaisen Ristin ensiavun, päihdetyön ja seksuaaliterveystyön sekä henkisen tuen vapaaehtoiset päivystävät monissa kesän tapahtumissa ja muistuttavat juhlijoita pitämään itsestä ja muista huolta.

Lue myös: