Tapaturma­päivä

Ennakoi mökkimatkat ja vältä väsymys

Ajokuntoa voivat nakertaa niin päihteet, sairaudet kuin väsymyskin. Huolestuttavan moni ajaa yliväsyneenä. Liikenneturvan kysely* vuodelta 2021 kertoo, että vuoden aikana rattiin on ollut nukahtamaisillaan joka kymmenes auton kuljettaja.

Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos vointi on huono tai olo tuntuu normaalista poikkeavalta, väsyneeltä tai tokkuraiselta. Myös tieliikennelaki määrittää kuljettajan ajokunnolle vaatimuksia pykälässä 17: ”Ajoneuvoa ei saa ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset”.

Varaudu pitkään matkaan jo ennakkoon

Liikenneturva selvitti talvella 2021 suomalaisten mielipiteitä liikenteestä. Vastauksista käy ilmi, että vajaa puolet (45 %) suomalaisista pyrkii ajamaan pitkät ajomatkat mahdollisimman vähillä pysähdyksillä. Positiivista on, että suurempi joukko, 51 prosenttia, toimii toisin.

”Pitkiä matkoja ei kannata lähteä ajamaan ajatuksella, että on päästävä perille yhden pysähdyksen taktiikalla. Väsymys iskee salakavalasti. Sitä yritetään torjua erilaisilla vippaskonsteilla, esimerkiksi pitämällä ikkunaa tai radiota auki. Kun väsy painaa, pysähdys, kofeiinin nauttiminen ja lyhyet tirsat päälle on tutkimusten mukaan varmempi keino riittävään virkistymiseen. Oma kokemus heikoista yöunista on mittari, jota kannattaa kuunnella, sillä koetun unenlaadun ja väsymysonnettomuuden riskin kasvamisen välillä on todettu yhteys”, vahvistaa Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ennakointi. Pitkälle mökkimatkalle kannattaa lähteä hyvin levänneenä ja varata aikaa tauoille pidemmillä ajorupeamilla.

 

Kirjoittanut: Liikenneturva

 

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia ajokunnosta kyselytutkimuksella keväällä 2021. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1092 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

***Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä liikenteestä kyselytutkimuksella talvella 2021. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1064 henkilöä.

 

LUE LISÄÄ:
Mitä eroa on ajokunnolla ja ajoterveydellä? Lue lisää ajokunnosta ja ajoterveydestä.
Lue lisää väsymyksestä: Väsymys liikenteessä.