Tapaturma­päivä

Vinkkejä työkiireen hallintaan

Kiire ja kireä työtahti ovat tuttuja asioita monilla työpaikoilla. Lue Työterveyslaitoksen erikoistutkija Pia Perttulan vinkit työkiireen hallintaan.

Kiire lisää riskiä työtapaturmiin. Työkiireessä saattaa tulla oikaistua turvallisuudesta, eli valittua työtapa, joka ei ole turvallisuuden kannalta suositeltavin. Kiireessä voi myös jotain oleellista esimerkiksi ympäristössä jäädä huomaamatta, ja seurauksena on pahimmillaan työtapaturma.

Kiireen taustalla monia tekijöitä

Kiire työpaikoilla voi johtua monesta eri syystä, kuten yksinkertaisesti liian tiukoista aikatauluista, työntekijöiden vähyydestä sekä suurista tai vaihtelevista työmääristä. Erikoistutkija Pia Perttula Työterveyslaitokselta luettelee listan myös muita asioita, joita voi olla kiireen taustalla.

– Kiire voi johtua työn heikosta organisoinnista, muutoksista työssä ja joillakin aloilla asiakkaista johtuvasta tiukasta työtahdista tai siitä, että joutuu keskeyttämään työn tekemisen useasti. Lisäksi Perttula mainitsee, että työkiire johtuu myös töiden jättämisestä viime tippaan.

Työkiirettä voisi usein vähentää

Perttula nostaa esiin asioita, joita työpaikoilla voitaisi tehdä kiireen hallitsemiseksi.

– Työn tekemiseen tulisi varata riittävästi resursseja, myös ruuhka-aikoina. Työn hyvä suunnittelu ja selkeät tavoitteet mahdollistavat työn sujuvamman tekemisen, jolloin aikaa ei kulu siihen, että tehdään samoja asioita moneen kertaan.

Vaikka monet kiirettä aiheuttavat asiat työpaikalla saattavat johtua työntekijästä riippumattomista syistä, usein pystyy itse myös vaikuttamaan tilanteeseen.
– Jokainen voi välttää asioiden jättämistä viime tippaan, jos se vain suinkin on mahdollista. Itse voi myös miettiä, että onko oikeasti kiire, vai riittäisikö normaali työtahti työn suorittamiseen.

Perttula lisää, että joillekin ajoittain pieni kiire voi olla positiivistakin. Mutta mikäli työssään kokee jatkuvaa kiirettä, se kannattaa ottaa puheeksi työpaikalla esimiehen kanssa ja yrittää yhdessä löytää ratkaisuja tilanteen parantamiseksi.
– Avuksi voi pyytää työsuojelun tai työterveyshuollon henkilöitä, Perttula kertoo.