Tapaturmista 47 prosenttia sattuu vapaa-ajalla puuhastellessa – asuuko teillä kikkaileva remonttiraimo?

Mikäs sen mukavampaa kuin nikkaroida ja puuhata kotona ja mökillä – tehdä oikeita töitä! Harmi vain, että miehille sattuu tapaturmia eniten juuri kotona tai vapaa-ajalla. Monesti syynä on huolimaton asenne tai kiire – tai molemmat.

Kun tarkastelee tilastoja, voi huomata, että miehille sattuu jotain kummallista työpaikan ja kodin välillä. Miehet työskentelevät usein tapaturma-alttiimmilla aloilla kuin naiset, mutta ovat kyllä kovin säntillisiä työturvallisuuden suhteen. Työtapaturmien määrä on ollut laskussa viime vuosina, mikä on hienoa. Työpaikoilla siis huolehditaan omasta ja kaverinkin turvallisuudesta.

Työkalut kädessä ei kannata kikkailla

Kotona ja mökillä käyttäytyminen on toisin, jolloin miehet tarttuvat innokkaasti vasaraan, kirveeseen ja maalisutiin. Työpaikalla noudatetut turvalliset tavat tuntuvat unohtuvan omissa huolto- ja remonttihommissa.

Tilastot kertovat totuuden: miesten tapaturmista 47 prosenttia sattuu kotona tai vapaa-ajalla – poislukien liikuntatapaturmat. Monesti miehet satuttavat itsensä juuri huoltotöissä ja muussa nikkaroinnissa. Yleisin syy kotitapaturmaan on kaatuminen, kompastuminen, liukastuminen tai alle metrin korkeudelta putoaminen (44 %). Toiseksi yleisin syy on terävän esineen aiheuttama vamma (30 %). Kuulostaako tutulta?

Kiire aiheuttaa tapaturmia

Miehille tapahtuvissa kotitapaturmissa kiireellä on usein osuutensa. Lähes kahdessa kolmasosassa miehille sattuvista kotitapaturmista kiire on taustatekijänä. Tilastojen valossa näyttää lisäksi siltä, että mitä nuorempi mies, sitä enemmän kiirettä ja kikkailua.

Yksi helppo ratkaisu miesten koti- ja vapaa-ajan tapaturmien vähentämiseen on miettiä, miten saman asian tekisi työpaikalla. Tai jos oma kaveri tekisi näin, olisinko huolissani hänen turvallisuudestaan. Ennakointi ja huolellinen valmistautuminen ovat yhtä tärkeitä kotonakin.

Neuvomme on selkeä: Älä kikkaile.