Alkoholi lisää kaatumisriskiä

Lämpötila sahaa ylös alas: vuoroin sataa vettä ja liukastellaan loskassa, vuoroin tasapainoillaan peiliksi jäätyneillä kaduilla. Talvikuukaudet ovat haastavaa aikaa ja kaatumisia, myös vakavia, sattuu usein. Myös alkoholilla on osuutensa kaatumistapaturmissa.

Tipaton2019_Nettisivubanneri

Tilastokeskuksen mukaan tapaturmaisiin kaatumisiin ja putoamisiin kuoli vuonna 2017 yhteensä yli 1 200 henkilöä. Alle 65-vuotiaiden kuolemaan johtaneissa kaatumisissa noin kolmannes henkilöistä oli alkoholin vaikutuksen alaisena kaatumistapaturman sattuessa. Kaatumistapaturmista aiheutuvat kuolemat ovat Tilastokeskuksen mukaan lisääntyneet. Varsinkin miesten kaatumisturmat ovat olleet viime vuosina kasvussa.

Alkoholi vaikuttaa pikkuaivojen toimintaan, ja pikkuaivot säätelevät liikkeiden koordinaatiota ja tasapainoa. Alkoholin vaikutuksen alaisena tasapainoa onkin vaikeampi säilyttää, motoriikka toimii huonommin ja reaktiot hidastuvat. Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että alkoholin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä alkoholin osuus kaatumistapaturmissa on huomattava.

Samaan aikaan Pysy pystyssä -kampanjan kanssa vietetään jo perinteeksi muodostunutta Tipatonta tammikuuta. Tipaton tammikuu on hyvä hetki pysähtyä miettimään omaa suhdettaan alkoholiin. Tipattoman ajatuksena on kiinnittää huomiota omaan alkoholinkäyttöön ja testata, kuinka hallitseva rooli alkoholilla omassa elämässä on.

Vuonna 2019 Tipattoman tammikuun teemana on tissuttelu ja sloganina ”Tarviinko mä tän?” Kampanja herättää keskustelua siitä, miten alkoholin käytöstä on tullut arkipäiväistä, ja miten alkoholia käytetään esimerkiksi itsensä palkitsemiseen raskaan työpäivän tai remonttiurakan jälkeen.

Lisätiedot:

Tipattoman Facebook-sivut löytyvät osoitteesta www.facebook.com/tipaton/  ja somessa käytössä ovat #tarviinkomätän #tipaton

Teksti: Maaret Väkinen,
viestinnän asiantuntija, EHYT ry / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto

 

Liittyvät linkit